Audyt wewnętrzny – przyczyny i obszar wdrażania - Gmińska, Renata; Voss, Grażyna (Internal audit – causes and implementation area, 2018)
Audyt wewnętrzny jest działalnością niezależną i obiektywną, której celem jest przysporzenie wartości i usprawnienie działalności operacyjnej. Obecnie odgrywa coraz większą rolę w funkcjonowaniu organizacji, gdyż umożliwia usprawnienie funkcjonowania podmiotu we wszystkich obszarach działalności oraz identyfikację i podjęcie działań mających na celu ograniczenie ponoszonego ryzyka. Celem artykułu jest określenie przyczyn wdrażania procedur audytu wewnętrznego oraz obszarów objętych audytem. W tym celu przeprowadzono pogłębione studia literaturowe oraz badanie ankietowe. Wyniki przeprowadzonego badania świadczą o tym, że audyt wewnętrzny sprawdza się w różnych jednostkach bez względu na ich wielkość, jak również na rodzaj działalności, chociaż przyczyny jego wdrożenia podyktowane były wymogami związanymi z procedurami ISO i chęcią poprawy jakości pracy. W badanych jednostkach procedury audytu wewnętrznego zostały opracowane i wdrożone we wszystkich obszarach działalności. Jednak najczęściej wdrożenie dotyczyło działalności operacyjnej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 131-141
Keywords: audyt wewnętrzny; rodzaje i obszary audytu; przyczyny wdrażania; internal audit; types and areas of audit; reasons for implementation