Rola systemu informacyjnego w tworzeniu wartości przedsiębiorstw - Gajewski, Marek (The role of the information system in creating the values of enterprises., 2018)
Zarządzanie podmiotami gospodarczymi odbywa się poprzez analizę ich zasobów, warunków otoczenia oraz wyznaczonych celów do osiągnięcia. Czynności te realizuje się poprzez zgromadzenie i przetworzenie danych z wykorzystaniem systemu informacyjnego przedsiębiorstwa, również systemów informatycznych. Na przestrzeni ostatnich lat są one rozwijane, uzyskują nowe funkcjonalności. Odpowiednio skonstruowany system informacyjny pozwala zrealizować wyznaczone cele przy mniejszym zużyciu zasobów. Umożliwia to osiągnięcie przewagi konkurencyjnej oraz wykreowanie dodatkowej wartości, która w dłuższej perspektywie przekłada się na wzrost wartości podmiotu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 108-118
Keywords: system informacyjny; kreowanie wartości podmiotu; information system; creating the value of the company