Kluczowe czynniki sukcesu projektów crowdfundingowych - Ciechan-Kujawa, Marlena; Goldmann, Katarzyna (Key success factors of crowdfunding projects, 2018)
W artykule zaprezentowano wyniki badania, którego celem było określenie kluczowych czynników sukcesu projektów crowdfundingowych. Do badania wybrano projekty finansowania społecznościowego z obszaru sportu, technologii oraz crowdfundingu udziałowego. Analizowano wpływ na sukces projektu takich czynników, jak: cel projektu i jego poziom finansowy, cechy wyróżniające, prezentacja, korzyści, poziom wiarygodności, promocja, zaangażowanie autora i platforma crowdfundingowa. Stwierdzono, że najbardziej istotne są: właściwe sformułowanie celu z zachowaniem zasady SMART, poziom oryginalności, innowacyjności czy unikatowości proponowanych rozwiązań oraz zapewnienie wysokiego poziomu wiarygodności poprzez zaangażowanie uznanych ambasadorów i partnerów. Zaobserwowano również specyfikę wynikającą z rodzaju realizowanych projektów sportowych, technologicznych i udziałowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 55-65
Keywords: crowdfunding; czynniki sukcesu; źródła finansowania; finansowanie społeczne; success factors; sources of financing; social financing