System informacyjny a przydatność sprawozdań finansowych - Chłodnicka, Halina (Information system vs. the usefulness of financial statements, 2018)
Informacja to potęga, a dobrze zaprezentowana, czytelna jest niezbędna do oceny sytuacji finansowej badanego podmiotu. Dokonując analizy ekspozycji w sprawozdaniach finansowych, można zauważyć, iż ciągle powiększa się ich objętość. Czy więc obecna formuła sprawozdania finansowego jest doskonała, czy można ją udoskonalać? Te dylematy spowodowały określenie celu artykułu, jakim jest próba stworzenia jednej z części sprawozdania finansowego, czyli sprawozdania z sytuacji finansowej (bilansu) w nowej formule, która w sposób prosty i czytelny informowałaby odbiorcę zarówno mającego dużą, jak i mniejszą wiedzę w tym obszarze. Sformułowano hipotezę badawczą – obecne sprawozdania finansowe nie zmieniają się od wielu lat. Zastosowano metodologię badań, dokonując analizy przedmiotu w aspekcie prezentacji sprawozdań finansowych, analizy faktograficznej oraz analizy przyczynowo-skutkowej. Z przeprowadzonej analizy wynika, iż zmiany w sprawozdawczości z pewnością są potrzebne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 46-54
Keywords: informacja; sprawozdanie finansowe; inwestor; information; financial report; investor