Funkcja koordynacyjna controllingu strategicznego w świetle wyników badań ogólnopolskich - Bieńkowska, Agnieszka; Kral, Zygmunt; Zabłocka-Kluczka, Anna (Coordination function of strategic controlling in the light of the results of nationwide research, 2018)
Celem artykułu jest prezentacja wyników badań w zakresie funkcji koordynacyjnej controllingu strategicznego, stosowanych w praktyce organizacji działających w Polsce. Badania przeprowadzono za pomocą techniki ankietowej. O wypełnienie kwestionariusza poproszono osoby odpowiadające za wdrożenie i funkcjonowanie controllingu, zakładając, że controlling strategiczny stanowi część składową controllingu w ogóle. Na tle charakterystyki szczegółowych zagadnień dotyczących funkcji koordynacyjnej controllingu strategicznego zaprezentowano wyniki badań odniesionych do tych zagadnień. Obejmują one wyszczególnienie stosowanych w praktyce badanych organizacji funkcji controllingu strategicznego, zakresu zadań w ramach funkcji koordynacyjnej rozpatrywanego controllingu i sposobu realizacji tej funkcji. Wyniki przedstawiono w ujęciu ogólnym oraz z uwzględnieniem najistotniejszych kryteriów je różnicujących – wielkości organizacji i typu otoczenia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 513, s. 11-24
Keywords: controlling strategiczny; funkcja koordynacyjna; organizacje; wyniki badań; strategic controlling; coordination function; organizations; results of research