Audyt wewnętrzny w szpitalach działających w formie samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej (wybrane zagadnienia) - Zaleska, Beata (Internal audit in hospitals functioning in the form of autonomous public health centres (selected issues), 2018)
Celem opracowania jest wskazanie podstaw prawnych funkcjonowania audytu wewnętrznego w szpitalach, które działają w formie samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej, a także ustalenie, czy były realizowane badania dotyczące efektywności audytu wewnętrznego w tych podmiotach leczniczych. Metody badawcze zastosowane w pracy to analiza literatury przedmiotu, aktów prawnych, informacji zawartych na stronach internetowych Ministerstwa Finansów i Ministerstwa Zdrowia. Można postawić tezę, że audyt wewnętrzny jest jednym z czynników wpływających na jakość zarządzania samodzielnym publicznym zakładem opieki zdrowotnej. Analiza literatury przedmiotu pokazała istniejącą lukę w zakresie badań nad funkcjonowaniem audytu wewnętrznego w szpitalach i jego efektywnością. Istnieje potrzeba prowadzenia takich badań, a inspiracją do nich mogą być raporty umieszczane na stronie internetowej Ministerstwa Finansów, obejmujące wskaźniki opisujące komórki audytu wewnętrznego i wyniki ich pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 237-245
Keywords: szpital; audyt wewnętrzny; efektywność; wskaźniki; zarządzanie; hospital; internal audit; efficiency; indicators; management