Zarządzanie ryzykiem w porcie lotniczym jako obszar oceny w audycie wewnętrznym - Szczepankiewicz, Elżbieta Izabela; Rożek, Monika (Airport risk management as an area of internal audit assessment, 2018)
Zarządzanie ryzykiem w każdym porcie lotniczym wymaga uważnego podejścia ze względu na dużą liczbę ryzyk specyficznych dla transportu lotniczego. Celem artykułu jest przedstawienie procesu zarządzania ryzykiem oraz jego oceny na przykładzie Portu Lotniczego Poznań-Ławica Sp. z o.o. W opracowaniu przedstawiono cel oraz opisano proces zarządzania ryzykiem operacyjnym (identyfikację, analizę, reakcję na ryzyko i monitorowanie tego procesu) w Spółce. Wskazano również techniki i narzędzia zarządzania ryzykiem wykorzystywane przez kierownictwo Spółki, a także stosowane do analizy ryzyka przez audytora wewnętrznego podczas sporządzania rocznego planu zadań audytu wewnętrznego. Metody badawcze zastosowane do opracowania artykułu to: analiza literatury przedmiotu i regulacji, krytyczna analiza regulacji wewnętrznych badanej jednostki, dedukcja i wnioskowanie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 205-218
Keywords: audyt wewnętrzny; zarządzanie ryzykiem; techniki i narzędzia zarządzania ryzykiem; identyfikacja; analiza; odpowiedź na ryzyko; internal audit; risk management; risk management techniques and tools; identification; analysis; response to risk