Rola Instytutu Audytorów Wewnętrznych IIA Polska w kształtowaniu funkcji audytu wewnętrznego w Polsce - Staniszewska, Marzena (The role of the IIA Poland in forming of the internal audit function in Poland, 2018)
W artykule przedstawiono, na podstawie statutowych dokumentów źródłowych IIA Polska, początki i ewolucyjny rozwój audytu wewnętrznego oraz proces budowy i integracji środowiska audytorów wewnętrznych. Zaprezentowano działania osób, które w Polsce w połowie lat 90. ubiegłego wieku podjęły się trudnej „pracy u podstaw” w promowaniu funkcji audytu wewnętrznego w sektorze bankowym, przedsiębiorstw i publicznym. Wybrany model IIA Global, składający się z Definicji audytu wewnętrznego, Kodeksu etyki oraz Międzynarodowych standardów audytu wewnętrznego, przyjął się na stałe i służy do usprawniania działalności operacyjnej w organizacjach, w oparciu o niezależną, obiektywną, systematyczną i dokonywaną w uporządkowany sposób ocenę procesów zarządzania ryzykiem, kontroli i ładu organizacyjnego. Środowisko audytorów wewnętrznych wspiera się poprzez wymianę doświadczeń, wzmacniając integrację i znaczenie funkcji audytu wewnętrznego w procesach zarządzania opartych na ocenie ryzyka
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 174-180
Keywords: audyt wewnętrzny; integracja audytorów; zarządzanie ryzykiem; ład organizacyjny; stowarzyszenie IIA Polska; IIA Global; internal audit; organization; auditors’ integration; assessment; risk management; control; management processes