Audyt bezpieczeństwa finansowego - Oleksyk, Piotr (Financial safety audit, 2018)
Celem artykułu jest wskazanie kluczowych czynników zapewniających eliminację zagrożeń bezpieczeństwa finansowego jednostki. Podwyższanie poziomu bezpieczeństwa finansowego powinno opierać się na dwóch ważnych elementach: identyfikacji obszarów zagrożonych oraz eliminacji czynników będących przyczynami tych zagrożeń. Istotnym elementem jest opracowanie procedur audytu pozwalających na skuteczną minimalizację ryzyka. Badanie literatury jest punktem wyjścia rozważań. Następnie, wykorzystując wnioskowanie przez analogię oraz metodę dedukcyjną, zaproponowano metodologię przeciwdziałania zagrożeniom. Przeprowadzone przez autora badania stały się podstawą do wyznaczenia modelowej procedury audytu bezpieczeństwa finansowego. Wartością artykułu jest oryginalna propozycja autorskich rozwiązań wspierających zarządzających jednostką gospodarczą w skutecznym eliminowaniu zagrożeń bezpieczeństwa finansowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 122-130
Keywords: bezpieczeństwo finansowe; funkcja doradcza; metodyka zadania audytowego; ocena ryzyka; financial safety; advisory function; audit task methodology; risk assessment