Plany finansowe państwowych funduszy celowych – wybrane problemy dotyczące statusu materialnoprawnego i proceduralnego - Ofiarski, Zbigniew (Financial plans of state earmarked funds – selected problems regarding substantive and procedural status, 2018)
Posługując się metodą dogmatycznoprawną i analityczną, zbadano status prawny państwowych funduszy celowych i ich planów finansowych, a także zidentyfikowano i sklasyfikowano relacje między planami finansowymi funduszy celowych i budżetem państwa w ramach ustawy budżetowej. Wykorzystując materiał normatywny i dorobek doktryny prawa finansowego, wykazano, że szczególny status prawny państwowych funduszy celowych wpływa na rangę prawną ich planów finansowych. Pozytywnie zweryfikowano hipotezę o istnieniu relacji materialnoprawnych i proceduralnych między tymi planami finansowymi i budżetem państwa. Udowodniono, że planowanie przychodów i wydatków tych funduszy jest związane z planowaniem budżetowym. Wykazano, że od ustawowej „rocznej perspektywy” planowania w funduszach istnieją wyjątki obejmujące niewygasanie z końcem roku niezrealizowanych wydatków oraz nakaz sporządzania planów finansowych w układzie zadaniowym. Ustalono, że plany finansowe funduszy celowych mają charakter normatywny
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 112-121
Keywords: fundusz celowy; plan finansowy; ustawa budżetowa; budżet państwa; earmarked fund; financial planning; budget act; state budget