Regulacje prawne, instytucje fiskalne oraz wydatki publiczne Polski i Hiszpanii w makrozarządzaniu stabilnością finansów publicznych - Lubińska, Teresa; Marczak, Jarosław (Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018)
Problematyka makrozarządzania stabilnością finansów publicznych obejmuje wiele zagadnień. Ważnym aktem jest tzw. pakt fiskalny, czyli Traktat o Stabilności, Koordynacji i Zarządzaniu w UE. Realne osiągnięcia państw UE w zakresie procedury nadmiernego deficytu są bardzo zróżnicowane. Przykładem jest Polska i Hiszpania. W artykule przedstawiono sytuację fiskalną obu państw oraz dokonano analizy porównawczej fiskalnych regulacji prawnych i instytucjonalnych, które były wykorzystane w działaniach makrozarządzania stabilnością finansów publicznych. Wyniki badań wskazują na dużą restrykcyjność narzędzi fiskalnych w Polsce na tle Hiszpanii na poziomie zarówno rządowym, jak i samorządowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 99-111
Keywords: makrozarządzanie; public expenditures; finanse publiczne; stabilność; wydatki publiczne; instytucje fiskalne; Polska; Hiszpania; macro-management; public finances; stability; fiscalinstitutions; Poland; Spain