Kierunki ewolucji planowania budżetowego w jednostkach samorządu terytorialnego. Powiązania planowania strategicznego z wieloletnim planowaniem finansowym - Czekaj, Mirosław (Directions of the evolution of budget planning in local government units. Relationships between strategic planning and long-term financial planning, 2018)
Poddano badaniu sposób zarządzania jednostkami samorządu terytorialnego w zakresie dotyczącym kierunków zmian procesu planowania budżetowego w kontekście odnoszącym się do horyzontu planistycznego. Badanie dotyczyło największej jednostki samorządowej w Polsce, tj. m.st. Warszawy. Wyniki badania regulacji wewnętrznych oraz wdrożonych rozwiązań z lat 2008-2017 wskazują, iż lokalna polityka finansowa zmienia się, modyfikując proces i dokumenty planistyczne, pierwotnie dotyczące tylko budżetu rocznego, w kierunku budżetów wieloletnich w postaci wieloletniej prognozy finansowej (WPF) w układzie klasyfikacji budżetowej, jak i w układzie zadaniowym. Dopełnieniem procesu podnoszenia sprawności i efektywności w planowaniu i wydatkowaniu środków publicznych może stać się zaproponowany mechanizm powiązania celów i zadań określonych w strategii JST z kierunkami wydatków określonych w WPF i rocznym budżecie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 39-46
Keywords: planowanie budżetowe; planowanie wieloletnie; planowanie strategiczne; budget planning; multi-annual planning; strategic planning