Mierniki jako element audytu efektywnościowego w jednostce budżetowej - Bujak, Adam (Measurers as a component of performance audit in the budgetary unit., 2018)
Audyt prowadzony w jednostkach sektora finansów publicznych, a w szczególności audyt efektywnościowy, ma za zadanie przyczyniać się do usprawnienia działalności operacyjnej. Bardzo ważną rolę w tym procesie odgrywają mierniki. Dlatego za cel niniejszego artykułu przyjęto wskazanie ich przydatności w prowadzeniu audytu, zarówno od strony teoretycznej, jak i w praktyce. Część empiryczna odnosi się do jednostki budżetowej, w której stosowane mierniki poddano ocenie pod względem możliwości ich wykorzystania dla potrzeb audytu efektywnościowego. Realizacja celu wymagała dokonania przeglądu literatury, zastosowania ogólnej metody dedukcyjnej, przeprowadzenia wywiadu oraz analizy materiałów źródłowych. W rezultacie podjętych prac sformułowano zalecenia dla kierownictwa badanego podmiotu związane z koniecznością modyfikacji stosowanych mierników
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 521, s. 21-29
Keywords: mierniki; audyt; efektywność; jednostka budżetowa; measurers; audit; efficiency; budgetary unit