Rewitalizacja w Łodzi – społeczny aspekt - Murawska, Agnieszka (Revitalization in Łódź – social aspect, 2018)
Główne założenie społecznego wymiaru rewitalizacji opiera się na przekonaniu, że w jej centrum stoi człowiek. Uwzględnienie jego potrzeb musi odbywać się na każdym etapie procesu rewitalizacji. Wspieranie przez władze działań oddolnych, wzmacniających lokalne społeczności, trwale zmienia oblicze i jakość życia mieszkańców. W artykule przedstawione zostaną dwa istotne w tym kontekście elementy. Pierwszy z nich to konsultacje społeczne jako powszechnie stosowana metoda deliberacyjna. Drugi przedstawia nowatorskie rozwiązanie przeprowadzone na terenie Łodzi dotyczące powołania dwóch stanowisk – gospodarza i latarnika społecznego. Artykuł stanowi case study dotyczące społecznego wymiaru rewitalizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 518, s. 111-120
Keywords: rewitalizacja; społeczny wymiar rewitalizacji; partycypacja społeczna; gospodarz obszarów rewitalizowanych; latarnik społeczny; konsultacje społeczne; Łódź; revitalization; social dimension of revitalization; social participation; host ofrevitalized objects; social keeper; social consultations