Polityka spójności Unii Europejskiej jako źródło finansowania działalności innowacyjnej na funkcjonalnych obszarach miejskich - Konopińska, Natalia (Cohesion policy of the European Union as a source of financing innovative activity in functional urban areas, 2018)
Celem artykułu jest pokazanie roli polityki spójności UE w finansowaniu działalności innowacyjnej na funkcjonalnych obszarach miejskich na przykładzie powiatu jeleniogórskiego. W artykule omówiono wzrost znaczenia innowacyjności w odniesieniu do obszarów miejskich jako jednego z głównych priorytetów polityki spójności. Przeprowadzono analizę porównawczą potencjału innowacyjnego Polski, województwa dolnośląskiego oraz wybranych obszarów metropolitalnych z krajami, regionami i miastami Unii Europejskiej. Przeanalizowano realizowane na obszarze badawczym w latach 2007-2013 projekty, które otrzymały dofinansowanie w ramach funduszy strukturalnych. Wysnuto wnioski odnośnie do efektywności wykorzystania wsparcia finansowego w celu podniesienia poziomu innowacyjności na jeleniogórskim miejskim obszarze funkcjonalnym. Artykuł został przygotowany na podstawie analizy desk research danych wtórnych: raportów, sprawozdań i komunikatów oraz materiałów kartograficznych. Posiłkowano się również danymi GUS-u, Eurostatu oraz skorzystano z mapy dotacji UE udostępnionej przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 518, s. 76-94
Keywords: polityka spójności UE; innowacyjność; obszary miejskie; EU cohesion policy; innovation; urban areas