Statystyka w rewitalizacji – diagnoza i monitorowanie programów rewitalizacji - Jadach-Sepioło, Aleksandra (Statistics in urban regeneration – diagnosis and monitoring of urban regeneration programs, 2018)
Wraz z wejściem w życie ustawy o rewitalizacji rozpoczął się nowy rozdział w koordynacji i prowadzeniu działań rewitalizacyjnych w polskich gminach. Ustawowe wymogi wymuszają wyznaczanie obszarów zdegradowanych i obszarów rewitalizacji na podstawie rzetelnie przeprowadzonej diagnozy w pięciu sferach: społecznej, gospodarczej, technicznej, przestrzenno-funkcjonalnej i środowiskowej. Dane statystyczne mają fundamentalne znaczenie dla jej wykonania. Nie mniej istotną rolę dane te odgrywają także w pogłębionej analizie obszaru rewitalizacji, której celem jest identyfikacja przyczyn natężenia negatywnych zjawisk na wyznaczonym obszarze. Diagnoza służy wytyczeniu celów w gminnym programie rewitalizacji, które muszą mieć mierzalny charakter i określać zaawansowanie ich realizacji. Celem artykułu jest przedstawienie zastosowań statystyki w diagnozie i monitorowaniu realizacji programów rewitalizacji. Jako główną metodę analizy i prezentacji wyników przyjęto studium przypadku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 518, s. 63-75
Keywords: rewitalizacja; delimitacja obszaru rewitalizacji; diagnoza; monitorowanie; urban regeneration; delimitation of urban regeneration area; diagnosis; monitoring