Zmiany struktury kosztów pracy w Polsce w ujęciu sektorów własności - Zieliński, Mariusz (Changes in the structure of labour costs in Poland in terms of ownership sectors, 2018)
Celem artykułu jest określenie, jak zmienia się poziom wynagrodzeń brutto i kosztów pracy oraz proporcje między nimi w sektorach publicznym i prywatnym w Polsce. Postawiono pytanie badawcze, czy wzrost konkurencji międzynarodowej spowodował, że wynagrodzenia i koszty pracy rosną szybciej w sektorze prywatnym (wystawionym na konkurencję) niż w publicznym. Poza ujęciem sektorów własności ogółem analizie poddano 10 sekcji działalności gospodarczej o najwyższym zatrudnieniu. W artykule wykorzystano dane publikowane przez Główny Urząd Statystyczny w Rocznikach Statystycznych Pracy dla lat 2008 i 2016. Analiza oparta jest głównie na porównaniach zmian procentowych wynagrodzeń i kosztów pracy. Wyniki przemawiają za pozytywną odpowiedzią na postawione pytanie, przy czym wciąż wyższy jest poziom wynagrodzeń i kosztów pracy w sektorze publicznym niż prywatnym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509; s. 499-508
Keywords: wynagrodzenia brutto; koszty pracy; pozapłacowe koszty pracy; sektory własności; gross wages; labour costs; non-wage labour costs; ownership sectors