Ocena funkcjonowania gospodarstw z chowem krów mlecznych chroniących bioróżnorodność na obszarach Natura 2000 w ramach PROW 2014-2020 na tle analogicznych gospodarstw w roku 2016 - Zieliński, Marek (Assessment of function of milk farms protecting biodiversity on Natura 2000 areas within RDP 2014-2020 in comparison to analogous remaining farms in 2016, 2018)
Celem opracowania jest ocena funkcjonowania gospodarstw z chowem krów mlecznych beneficjentów pakietu 4. Cenne siedliska i zagrożone gatunki ptaków na obszarach Natura 2000 będącego częścią Działania rolno-środowiskowo-klimatycznego realizowanego w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich (PROW) 2014-2020 na tle analogicznych gospodarstw z tych samych gmin. Analizą porównawczą objęto 44 gospodarstw beneficjentów i 140 gospodarstw z chowem krów mlecznych z 36 gmin w Polsce. Analizę wykonano korzystając z danych gospodarstw rolnych prowadzących rachunkowość dla Polskiego FADN w 2016 roku. Ustalono, że gospodarstwa beneficjentów na tle gospodarstw pozostałych miały m.in. niewiele mniejszy dochód w przeliczeniu na 1 FWU, aczkolwiek z większym udziałem dopłat do działalności operacyjnej. Poza tym, w analizowanym roku obydwie grupy gospodarstw charakteryzowały się ujemną stopą inwestycji netto
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 489-498
Keywords: gospodarstwo rolne; obszary Natura 2000; PROW 2014-2020; Polski FADN; dochód z gospodarstwa rolnego w przeliczeniu na 1 FWU; farm; Natura 2000 areas; RDP 2014-2020; Polish FADN; income per 1 FWU