Finansowanie działalności badawczo-rozwojowej na rzecz wsi i rolnictwa w ramach horyzontu 2020 i wydatków wewnętrznych - Wasilewski, Adam; Wigier, Marek; Wasilewska, Anna (Management of actual leisure time resources by students – selected aspects, 2018)
Celem opracowania jest ocena stopnia pozyskiwania środków z programu Horyzont 2020 przez polskie instytucje realizujące projekty związane z rolnictwem i rozwojem obszarów wiejskich oraz ocena wewnętrznego finansowania badań w zakresie nauk rolniczych. Do oceny wykorzystano głównie studia literatury przedmiotu i analizę danych statystycznych obrazujących wartość nakładów na B+R z programu Horyzont 2020 oraz źródeł wewnętrznych. Z analizy dystrybucji środków na badania w zakresie rolnictwa i rozwoju wsi wynika jednak, że zaangażowanie polskich instytucji jest niewielkie. Pozyskiwanie środków z tego źródła jest również uzależnione od ogólnego poziomu wydatków wewnętrznych. Udział wydatków na nauki rolnicze maleje także w odniesieniu do ogólnych wydatków na B+R. Konsekwencją obecnej skali finansowania działalności B+R może być znaczne spowolnienie transferu nowej wiedzy i innowacji do sektora rolno-spożywczego i na obszary wiejski
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 429-439
Keywords: transfer wiedzy; sektor badań i rozwoju; źródła finansowania; Horyzont 2020; knowledge transfer; research and development sector; sources of financing; Horizon 2020