Wewnątrzgałęziowa wymiana handlowa polskiej branży mleczarskiej - Szajner, Piotr (Intra-industry trade exchange of Polish dairy sector, 2018)
Akcesja do UE skutkowała silniejszą integracją krajowego rynku mleka z rynkami zewnętrznymi. Gospodarstwa rolne i przemysł mleczarski dostosowały się do nowych uwarunkowań rynkowych. W szczególności dotyczyło to handlu zagranicznego, którego znaczenie w bilansie rynkowym i w przychodach ze sprzedaży znacząco wzrosło. W latach 2014-2016 dynamicznie zwiększyły się nie tylko obroty handlu zagranicznego, lecz także wystąpiły w nim duże zmiany strukturalne. Wymiana handlowa przekształciła się z międzygałęziowej w intensywną wymianę wewnątrzgałęziową. Branża mleczarska pozostaje dużym eksporterem netto. Pozytywne zmiany odnotowano w strukturze towarowej handlu zagranicznego, gdyż zwiększył się udział produktów przetworzonych. Głównymi partnerami w handlu zagranicznym stały się państwa UE, co potwierdza silną integrację branży z rynkiem UE. Duży sukces eksportowy na rynku UE był wynikiem konkurencyjności polskiego mleczarstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 406-416
Keywords: branża mleczarska; produkty mleczarskie; rynek; handel wewnątrzgałęziowy; dairy sector; dairy products; market; intra-industry trade