Współczesne kierunki rozwoju konsumpcji gospodarstw domowych w Polsce - Miczyńska-Kowalska, Maria (Contemporary directions in the development of household consumption in Poland, 2018)
Celem opracowania jest ukazanie kierunków rozwoju konsumpcji gospodarstw domowych w Polsce w ostatnich latach. Postępowanie gospodarstw domowych zależy od wielu czynników: ekonomicznych, społecznych, kulturowych i psychologicznych. W artykule wyeksponowano uwarunkowania ekonomiczne i społeczno-kulturowe zachowań gospodarstw domowych na rynku. Czynniki ekonomiczne stwarzają możliwość zaspokojenia potrzeb konsumentów, a czynniki społeczno-kulturowe wpływają na zmiany rozwoju społeczno- ekonomicznego społeczeństwa. W pracy zwrócono uwagę na różnice w dochodach i kierunki wydatkowania gospodarstw domowych. Wykazano, że głównym czynnikiem wpływającym na kierunki wydatkowania jest dochód. Jednak nie bez znaczenia pozostają współcześnie uwarunkowania społeczno-kulturowe. Do przeprowadzenia badania wykorzystano dane pochodzące z opracowań GUS i CEBOS w latach 1989-2016 oraz opracowania własne zawarte w monografii Zachowania konsumenckie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 292-304
Keywords: konsumpcja; konsumpcjonizm; potrzeby; gospodarstwa domowe; uwarunkowania konsumpcji; kierunki wydatkowania; consumption; consumerism; needs; households; determinants of consumption; spending money