Rozważania o wolności i granicach omnipotencji państwa w zakresie opodatkowania w ujęciu ekonomii klasycznej - Mak, Mariusz; Wildowicz-Giegiel, Anna (Considerations on the freedom and borders of state omnipotency in the scope of taxation in classical economics, 2018)
W artykule podjęto problem granic omnipotencji państwa w zakresie opodatkowania w świetle poglądów ekonomii klasycznej. Ze stosunkiem podatkowym wiąże się bezspornie zagrożenie dla sfery wolności ekonomicznej. Ekonomiści klasyczni dopuszczali jednak podatkową ingerencję władzy publicznej w sferę wolności jednostki. Jednocześnie zakładali, że zarówno wolność jednostki, jak i omnipotencja państwa nie powinny mieć charakteru absolutnego. Celem artykułu jest przedstawienie koncepcji wolności i granic ingerencji władzy publicznej w gospodarkę za pośrednictwem systemu podatkowego. Artykuł napisano na podstawie literatury przedmiotu, w tym materiałów źródłowych. We wnioskach stwierdzono, że chociaż państwo posiada władzę podatkową nad podatnikiem, to nie ma całkowitej dowolności i arbitralności w kształtowaniu ciężarów podatkowych. Wprowadzając podatki nie może naruszać podstawowych praw i wolności ekonomicznych, zniekształcając racjonalne decyzje jednostek gospodarujących
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 257-268
Keywords: wolność; opodatkowanie; omnipotencja państwa; ekonomia klasyczna; freedom; taxation; state omnipotency; classical economics