Agencje kredytów eksportowych ECA i ich rola w finansowaniu górnictwa na świecie - Kustra, Arkadiusz (Export Credit Agencies, ECA, and their role in mining financing in the world, 2018)
Problem finansowania działalności zarówno operacyjnej, jak i strategicznej jest istotny w zarządzaniu finansami przedsiębiorstw. W przypadku niektórych branż konwencjonalne źródła kapitałów są trudno dostępne z uwagi na uwarunkowania rynku finansowego. Przykładem może być górnictwo, które dla zapewnienia rozwoju musi sięgać po alternatywne finansowanie charakterystyczne dla tej branży. Jednym z rodzajów takiego finansowania są agencje kredytów eksportowych, rozwijające swą działalność w kierunku wypracowania nowych modeli funkcjonowania. W artykule przedstawiono największe agencje kredytów eksportowych na świecie i wskazano ich cechy charakterystyczne na tle konwencjonalnych źródeł finansowania. Zidentyfikowano największe państwa finansujące, ale również pozyskujące takiego rodzaju kapitały w odniesieniu do branży górniczej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 234-244
Keywords: finansowanie; agencje kredytów eksportowych; górnictwo; financing; Export Credit Agencies; mining