Regionalna koncentracja bezpośrednich inwestycji zagranicznych w Polsce w latach 2004-2015 - Krajewska, Anna (Regional concentration of FDI in Poland between 2004 and 2015, 2018)
Celem pracy jest identyfikacja stopnia koncentracji bezpośrednich inwestycji zagranicznych (BIZ) w regionach Polski oraz wskazanie znaczenia BIZ w wybranych obszarach gospodarek regionalnych. Dane do analizy zostały zaczerpnięte z Banku Danych Lokalnych Głównego Urzędu Statystycznego. Do oceny znaczenia BIZ w regionach Polski wykorzystano wskaźnik HHI oraz udziały procentowe w wybranych dziedzinach gospodarki. Wyniki badania wskazują, że najwięcej zarejestrowanych BIZ znajduje się w województwach: mazowieckim, zachodniopomorskim, dolnośląskim, lubuskim i wielkopolskim. Najmniejszym zainteresowaniem cieszą się regiony wschodnie kraju: podlaskie, warmińsko-mazurskie, świętokrzyskie. Biorąc pod uwagę wielkość nakładów inwestycyjnych, wartość zaangażowanych kapitałów oraz liczbę pracujących, zauważono, że największym znaczeniem BIZ dla regionu przyjmującego charakteryzują się województwa: mazowieckie, wielkopolskie i dolnośląskie, natomiast najmniejszym wpływem BIZ na region cechują się: podlaskie, warmińsko-mazurskie oraz lubelskie
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 190-198
Keywords: BIZ; koncentracja działalności gospodarczej; znaczenie BIZ; regiony; FDI; concentration of economic activity; the role of FDI; regions