Efektywność gospodarowania zasobami w gospodarstwach nastawionych na produkcję żywca wieprzowego - Komorowska, Dorota (Effectiveness of production resource managemement in farms focused on pig production, 2018)
Celem opracowania jest ocena efektywności gospodarowania zasobami produkcyjnymi w gospodarstwach nastawionych na produkcję żywca wieprzowego na tle wyników ogółu gospodarstw rolnych, które były objęte rachunkowością rolną w systemie FADN w latach 2013-2015. Analizie porównawczej poddano wyposażenie badanych gospodarstw w zasoby produkcyjne, intensywność produkcji, osiągnięte wyniki produkcyjne i produktywność czynników wytwórczych, poniesione koszty, uzyskane dochody oraz dochodowość zasobów tych grup gospodarstw. Wyniki analiz wskazują na znacznie wyższy poziom wyników produkcyjnych i ekonomicznych oraz produktywności zasobów w gospodarstwach specjalizujących się w produkcji żywca wieprzowego. Natomiast ich wyniki końcowe i dochodowość zasobów nie były tak wyraźnie wyższe, ponieważ dopłaty do działalności gospodarstw rolnych miały mniejszy udział w dochodach gospodarstw nastawionych na chów trzody chlewnej niż ogółu gospodarstw
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 179-189
Keywords: produkcja żywca wieprzowego; wyniki produkcji rolniczej; efektywność gospodarstw rolnych; pig production; results of agricultural production; effectiveness of farms