Postęp społeczny w regionach krajów Unii Europejskiej - Karmowska, Grażyna (Social progress in the regions of the EU countries, 2018)
Opracowanie dotyczy oceny postępu społecznego na poziomie regionów NUTS 2 oraz jego wpływu na aktywność ekonomiczną ludności, chęć uczenia się oraz zmniejszenie bezrobocia. Obiektem badań były 272 regiony krajów UE w latach 2009 i 2016. Narzędziem analizy był indeks EU RSPI oraz wskaźniki aktywności ekonomicznej ludności. Analizy wykazały wzrost zróżnicowania między regionami zarówno pod względem liczby zamieszkującej je ludności, jak i bogactwa obywateli, mierzonego PKB per capita, oraz brak istotnego zróżnicowania średniego wieku populacji aktywnej ekonomicznie. Między PKB per capita i postępem społecznym stwierdzono silną korelację, opisaną potęgową funkcją regresji. Natomiast możliwości awansu społecznego i wolności osobiste (wymiar indeksu EU RSPI) zaledwie w 35% wpływają na aktywność ekonomiczną oraz chęć ciągłego uczenia się
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 156-167
Keywords: postęp społeczny; regiony NUTS 2; indeks EU RSPI; aktywność ekonomiczna ludności; social progress; EU RSPI index; NUTS2 regions; economic activity