Podstawowe instrumentarium konkurencji bezpośredniej na rynku telewizyjnym - Jaska, Ewa (Basic instrumentation of direct competition on the television market, 2018)
Program i audytorium to podstawowe instrumentarium konkurencji bezpośredniej na rynku telewizyjnym. Obecnie jest obserwowana fragmentacja popytu na ofertę programową stacji telewizyjnych, ciągły przepływ widzów pomiędzy różnymi audycjami, kanałami i mediami. W warunkach wzrastającej konkurencji nadawcy uważnie śledzą zmiany w stylu odbioru społecznego treści telewizyjnych, aby dotrzeć do jak najliczniejszej widowni, a równocześnie poszukują kreatywnych rozwiązań w zakresie tworzenia i upowszechniania treści. Dlatego m.in. oferują dostępność do programu na innych urządzeniach niż tradycyjny odbiornik telewizyjny. Współczesny widz coraz częściej korzysta z kilku urządzeń równocześnie, a odbiór jest przesunięty w czasie w stosunku do nadawania. W artykule przedstawiono ofertę programową i widownię głównych nadawców telewizyjnych na polskim rynku, zdefiniowano podstawowe obszary konkurencji i jej uwarunkowania. W analizie wykorzystano źródła wtórne, głównie dane stacji i wyniki badań telemetrycznych z lat 2013-2017. Zastosowano metodę analizy porównawczej, a jej wyniki przedstawiono w formie graficznej i opisowej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 134-145
Keywords: rynek telewizyjny; program; audytorium; konkurencja bezpośrednia; television market; auditorium; direct competition