Rynek energii elektrycznej w Polsce w latach 2008-2017 – analiza i perspektywy rozwoju - Hałka, Mateusz (Electric energy market in Poland in years 2008-2017 – analysis and growth prospects, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie stanu polskiej energetyki w latach 2008- -2017 oraz perspektyw rozwoju, skupione na wybranych jej aspektach. Analizie poddano potencjał mocy wytwórczych i strukturę elektrowni w omawianych latach. Potwierdzony został spadek znaczenia paliw kopalnych oraz zwiększenie produkcji energii ze źródeł odnawialnych. Zaprezentowano zużycie energii w odniesieniu do grup jej konsumentów, zwłaszcza gospodarstw domowych. Badanie oparte zostało na zestawieniach liczbowych w latach, w wartościach bezwzględnych i względnych (procentowych: zmiany wartości rok do roku oraz porównanie wielkości pierwszego i ostatniego roku analizy). Ponadto przedstawione zostały elementy krajowej i międzynarodowej polityki energetycznej dla Polski oraz działania zmierzające do osiągnięcia zakładanych celów w przyszłości. W opracowaniu wykorzystano krajowe oraz międzynarodowe raporty nt. rynku energetycznego w Polsce, dane GUS i BDL, strategie krajowe i międzynarodowe oraz literaturę przedmiotu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 84-94
Keywords: rynek energii w Polsce; konsumpcja energii elektrycznej; electric energy market in Poland; energy consumption