Zmienność wieloletniego budżetu Unii Europejskiej – ujęcie retro- i prospektywne - Dębowski, Tomasz (Volatility of multiannual budget of the European Union – retro and prospective approach, 2018)
Podstawą do podjęcia tematu obejmującego problematykę zmienności wieloletniego budżetu unijnego jest zbliżająca się nowa perspektywa finansowa, w której spodziewać się należy istotnych przeobrażeń. Artykuł stanowi próbę porównania zmian zachodzących w kolejnych wieloletnich budżetach Unii Europejskiej po roku 2000. Celem artykułu jest ukazanie zmian budżetowych, jakie miały miejsce w trzech perspektywach finansowych (tj. w latach 2000-2006, 2007-2013 i 2014-2020), ich interpretacja i ocena oraz przyjrzenie się planowanym modyfikacjom konstrukcji budżetu przewidywanym w latach 2021-2027. Realizacja celu wymagała dokonania przeglądu i analizy poszczególnych działów w przekroju trzech ostatnich budżetów wieloletnich, ukazania i interpretacji wielkości wydatków oraz przybliżenia założeń, na których z dużą dozą prawdopodobieństwa oparte będą nowe Wieloletnie Ramy Finansowe
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 59-69
Keywords: budżet Unii Europejskiej; Wieloletnie Ramy Finansowe; wydatki budżetowe; European Union’s budget; Multiannual Financial Framework; budgetary expenditure