Morfologia cykli koniunkturalnych i cykli bankowych w gospodarce polskiej w latach 2000-2017 - Barczyk, Ryszard (Morphology of business cycles and bank cycles in Polish economy in the years 2000-2017, 2018)
W wysoko rozwiniętych gospodarkach rynkowych nasiliły się relacje między sferą realną i nominalną, tj. zwiększyły się m.in. związki między ogólnogospodarczymi cyklami koniunkturalnymi a wahaniami występującymi w sektorze bankowym. Celem pracy jest analiza morfologii i wzajemnego oddziaływania wahań, generowanych przez bank centralny i banki komercyjne, na ogólnogospodarczy cykl koniunkturalny w gospodarce polskiej w latach 2000-2017. Opracowanie ma charakter teoretyczno-empiryczny i składa się z dwóch części. W pierwszej sformułowano hipotezy dotyczące analizowanych zależności, w drugiej przeanalizowano cechy morfologiczne badanych cykli. Z analiz wynika, że w badanym okresie w gospodarce polskiej występowały sprzyjające warunki do powstawania cykli w sektorze bankowym. Ich morfologia była zbliżona do budowy i właściwości ogólnogospodarczych cykli koniunkturalnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 32-45
Keywords: cykl koniunkturalny; sektor bankowy; bank centralny; banki komercyjne; polityka pieniężna; przedsiębiorstwa; gospodarstwa domowe