Zróżnicowanie wynagrodzeń w działach gospodarki narodowej w Polsce - Antoszak, Paweł (Diversification of remuneration in national economy operations in Poland, 2018)
Celem artykułu będzie przeprowadzenie oceny różnic w poziomach wynagrodzeń oraz identyfikacja czynników, które miały wpływ na to zróżnicowanie w Polsce w latach 2007-2016. Hipoteza badawcza brzmi: sytuacja w zakresie wynagradzania w działach gospodarki narodowej w Polsce poprawiała się. Wykorzystane do tego będą przeciętne miesięczne wynagrodzenia brutto w Polsce, relacje przeciętnych wynagrodzeń oraz dynamika wzrostu. Na podstawie tych danych obliczone zostaną wskaźniki statystyczne, takie jak średnia, odchylenie standardowe oraz wskaźnik zmienności. Do przeprowadzenia analizy i oceny stosowane będą dane statystyczne za lata 2007-2016, publikowane w Rocznikach Statystycznych Głównego Urzędu Statystycznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2018; Nr 509, s. 11-20
Keywords: wynagrodzenia; płace; działy gospodarki narodowej; salaries; wages; sections of the national economy