Finanse publiczne w Polsce jako wyzwanie dla bezpieczeństwa ekonomicznego kraju - Ładysz, Iwona (Public finances in Poland as a challenge for economic security of the state, 2018)
Polska, jak każdy kraj członkowski Unii Europejskiej, bez względu na jego znaczenie międzynarodowe i wielkość, powinna traktować bezpieczeństwo ekonomiczne jako priorytet realizowanej polityki. Bezpieczeństwo ekonomiczne w odniesieniu do państwa dotyczy przede wszystkim bezpieczeństwa finansów publicznych. Wiąże się ono ze zdolnością systemu gospodarczego do wykorzystywania wewnętrznych czynników rozwoju oraz współzależności międzynarodowej w celu zagwarantowania rozwoju gospodarczego. Zapewnienie dobrej kondycji finansowej państwa pozwala nie tylko na jego istnienie, ale także i rozwój. Dlatego niezbędne jest ograniczanie rozmiaru jego zadłużenia. Jednocześnie państwa mogą podejmować ryzyko finansowe tylko pod warunkiem akceptacji porządku prawa i jego fundamentalnych zasad, umożliwiając budowanie wzajemnego zaufania. Celem artykułu jest przedstawienie stanu finansów publicznych w Polsce w latach 2010-2015 jako jednego z elementów budowania bezpieczeństwa ekonomicznego kraju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 517, s. 70-80
Keywords: finanse publiczne; dług publiczny; deficyt publiczny; sektor finansów publicznych; system emerytalny