Przeszkody dla działalności innowacyjnej przedsiębiorstw w województwie dolnośląskim w latach 2004-2006; 2008-2010 i 2012-2014 - Głuszczuk, Dariusz (Barriers for innovation activities carried out by industrial enterprises in Lower Silesian region in the years 2004-2006; 2008-2010 and 2012-2014, 2018)
W sprawozdaniach o innowacjach w przemyśle (PNT-02) i sektorze usług (PNT-02/u) operuje się uboższą gamą przeszkód działalności innowacyjnej przedsiębiorstw niż w przypadku zaleceń Oslo Manual 2005. Mankament ten pogłębia częściowa zmiana obserwowanych utrudnień i ich nazewnictwa w ramach PNT-02 i PNT-02/u (2015 r. w relacji do poprzednich edycji badań). Ponadto wybrane – w ramach wariantowych rozwiązań OM 2005 – zasady gromadzenia danych nie wydają się odpowiadać potrzebom użytkowników statystyki publicznej (np. okres objęty obserwacją – 3 lata). Wszystko to zawęża pole analiz, ale nie przekreśla możliwości identyfikacji kluczowych barier dla innowacji. Kolejne trzy edycje badań wskazują, że istotne utrudnienia działalności innowacyjnej przedsiębiorstw w województwie dolnośląskim wywołują czynniki kosztowe (brak możliwości finasowania ze źródeł wewnętrznych oraz zewnętrznych) oraz rynkowe (niepewny popyt na innowacyjne produkty, opanowanie rynku przez dominujące przedsiębiorstwa)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 517, s. 51-60
Keywords: procesy innowacyjne; przeszkody dla innowacji; sprawozdania o innowacjach; innovative processes; barriers for innovations; reports on innovations