Ekonomiczne bariery działalności innowacyjnej przedsiębiorstw przemysłowych w regionach Polski - Głuszczuk, Dariusz (Economic barriers of innovation activities carried out by industrial enterprises in Polish regions, 2018)
Oslo Manual 2005 zestawia sugestie na temat zbierania informacji o ekonomicznych (kosztowych) przeszkodach działalności innowacyjnej przedsiębiorstw. W zaleceniach tych operuje się wadliwą i niekompletną klasyfikacją kosztowych barier procesów innowacyjnych i zbyt elastycznie określa się zasady gromadzenia danych. Przytoczone mankamenty przekładają się na obraz statystyki publicznej (sprawozdania o innowacjach w przemyśle – PNT-02), której rozwiązania pozwalają jedynie na uchwycenie problemów związanych z dostępem do wewnętrznych lub zewnętrznych źródeł finansowania (bez dalszej dekompozycji) z jednoczesnym określeniem stopnia ich znaczenia – wysoki, średni, niski, bez znaczenia. Z przeprowadzonych analiz można wywnioskować, że przedsiębiorstwa różnych regionów z odmienną częstotliwością i skutecznością borykają się z utrudnieniami działalności innowacyjnej natury ekonomicznej, ale rozbieżności te nie są na tyle istotne, by wyłonić kategorię województw wolną od tych problemów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 517, s. 42-50
Keywords: działalność innowacyjna; bariery ekonomiczne; sprawozdania PNT-02; innovative activity; economic barriers; PNT-02 reports