Rezyliencja ekonomiczna i hybrydyzacja ośrodków metropolitalnych Unii Europejskiej - Drobniak, Adam (Economic resilience and hybridization of metropolitan centers of the European Union, 2018)
Problem badawczy artykułu dotyczy zagadnienia oceny rezyliencji ekonomicznej miast. Celem artykułu jest określenie poziomu rezyliencji ekonomicznej miast-ośrodków metropolitalnych Unii Europejskiej wraz z próbą porządkowania badanych ośrodków miejskich w grupy o podobnym poziomie rezyliencji. Wstępne wyniki badań wskazują na znaczące zróżnicowanie poziomu rezyliencji, co utrudnia jednoznaczną ocenę tej kategorii oraz daje podstawę do wyjaśnienia zaobserwowanych tendencji rozwoju gospodarczego w kategoriach hybrydyzacji. W warstwie teoretyczno-metodycznej artykuł bazuje na przeglądzie dorobku w dziedzinie urban resilience oraz zastosowaniu metod analizy ilościowej do oceny poziomu rezyliencji, w tym: wskaźników dynamiki PKB, wartości średnich PKB. W zakresie metod grupowania wykorzystano technikę odległości euklidesowej oraz metodę x-średnich. W warstwie empirycznej zaprezentowano wyniki badań nad rezyliencją ekonomiczną wszystkich miast-ośrodków metropolitalnych UE w latach 2000-2014
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 517, s. 30-41
Keywords: rezyliencja ekonomiczna; hybrydyzacja rozwoju; ośrodki metropolitalne Unii Europejskiej; economic resilience; hybridization of development; metropolitan centers of theEuropean Union