Wypalenie zawodowe – ocena zjawiska oraz możliwości prewencji z perspektywy pracodawców branży edukacji; szkolnictwa wyższego i opieki medycznej - Ślazyk-Sobol, Magdalena; Kwiatkowska-Ciotucha, Dorota; Załuska, Urszula (Occupational burnout – assessment of the phenomenon and prevention opportunities from the perspective of employers in the education; higher education and medical care sector, 2018)
Artykuł porusza kwestię postrzegania zjawiska wypalenia przez polskich pracodawców reprezentujących sektor edukacji, szkolnictwa wyższego oraz opieki medycznej. Prezentowane wyniki badań są częścią większego i bardziej złożonego projektu badawczo- -wdrożeniowego Time2Grow (Poland), którego głównym celem jest wypracowanie, przetestowanie i wdrożenie nowych rozwiązań w obszarze prewencji wypalenia zawodowego. W niniejszym opracowaniu przedstawiono wyniki badania zrealizowanego wśród pracodawców, mające na celu poznanie ich perspektywy związanej z oceną zjawiska oraz ewentualnymi propozycjami działań prewencyjnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 512, s. 246-255
Keywords: jakościowe badania nad wypaleniem zawodowym; prewencja wypalenia; edukacja; szkolnictwo wyższe; opieka medyczna; qualitative research concerning burnout; prevention of burnout; education; higher education; medical care sector