Praca w czasie choroby – perspektywa pracownika - Striker, Małgorzata (Working during sickness − employee’s perspective, 2018)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników prowadzonych badań empirycznych dotyczących społecznych uwarunkowań zachowań pracowników w przypadku choroby, szczególnie wykonywania w tym czasie zadań zawodowych. Dla realizacji celu badań przeprowadzono analizę treści opowiadań autobiograficznych na temat odczuwanych lub zaobserwowanych przez autorów kwestii związanych z absencją pracowniczą. Na podstawie uzyskanych wyników uwarunkowania tego rodzaju zachowań absencyjnych podzielono na dwie grupy: związane z działaniami podejmowanymi przez pracodawców oraz wewnętrzne przekonania pracowników. Zauważono również, że w zależności od relacji społecznych i fizycznych warunków pracy panujących w danej organizacji różna jest interpretacja pojęcia chorego pracownika i oczekiwanych od niego zachowań w przypadku choroby
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 512, s. 228-236
Keywords: zarządzanie absencją; kultura absencji; chorobowa obecność; absence management; absence culture; presenteeism