Zasoby osobiste kobiet naukowców jako czynnik rozwoju zawodowego - Stompór-Świderska, Jagoda (Personal resources of women scientists as a professional development factor, 2018)
W trakcie realizacji kariery naukowej kobiety napotykają liczne czynniki, które wspierają ich rozwój zawodowy, jak również te, które stanowią jego ograniczenia, w sensie zarówno subiektywnym, jak i obiektywnym. Posiadanie zasobów osobistych jest czynnikiem sprzyjającym realizacji celów, odnoszeniu sukcesów. Zasoby pomagają w efektywnym funkcjonowaniu i radzeniu sobie przez osobę z wyzwaniami i zadaniami, które przed nią stoją. Istnieją znaczne różnice między kobietami i mężczyznami w spostrzeganiu posiadanych zasobów osobistych. Z badań wynika, iż mężczyźni naukowcy mają w wyższym stopniu niż kobiety naukowcy zasoby ekonomiczno-polityczne oraz władzy i prestiżu, a kobiety dysponują w stopniu wyższym niż mężczyźni szeroko pojętymi zasobami duchowymi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 512, s. 216-227
Keywords: zasoby osobiste; kobiety naukowcy; kariera naukowa; personal resources; women scientists; scientific career