Praktyki na rzecz zrównoważonego rozwoju stosowane przez polskie przedsiębiorstwa - Kubicka, Joanna (Practices for sustainable development used by Polish enterprises, 2018)
Celem opracowania było ustalenie, czy polskie przedsiębiorstwa w kontekście zmian zachodzących na rynku pracy oraz zwiększających się oczekiwań pracowników prowadzą działania ukierunkowane na większe zrównoważenie swojej działalności biznesowej. W 2017 r., opierając się na kwestionariuszu ankiety, na grupie 142 przedstawicieli organizacji i przedsiębiorstw przeprowadzono badania ilościowo-jakościowe. Wyniki poddano analizie statystycznej. Wykorzystano test U Manna-Whitneya, Kruskala-Wallisa, test trendu Jonckheere- Terpstra, analizę post hoc testem Dunna z poprawką Bonferroniego. Zdaniem 20% badanych przedsiębiorstwo, w którym pracują, nie wprowadziło żadnych zrównoważonych praktyk, a tylko 11% uważa, że jest w pełni zrównoważone. Optymistyczny jest fakt, że liczba organizacji obojętnych na ludzi i ekologię zmniejsza się, jednak obserwowana zmiana jest nadal niesatysfakcjonująca, zważywszy zwłaszcza na szybkie tempo zaostrzających się wymogów prawnych oraz zmian na rynku pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 512, s. 113-122
Keywords: zrównoważony rozwój; zielone zarządzanie zasobami ludzkimi; zmiany w zarządzaniu; sustainable development; green human resources management; changes in management