Różnorodność ze względu na płeć – bariery awansu kierowniczego kobiet - Krysińska-Kościańska, Katarzyna (Gender diversity: barriers of the women’s promotion, 2018)
Problematyka różnorodności pracowników jest jednym z ważniejszych wyzwań w dzisiejszych organizacjach. Pozytywny potencjał różnorodności jest dostrzegany pomimo istniejących barier. Zarządzanie różnorodnością może być rozpatrywane w wielu aspektach. Niniejszy artykuł poświęcony jest wymiarowi płci w miejscu pracy. Jego celem jest opisanie wspomnianych barier na podstawie przeprowadzonych studiów literaturowych oraz studium przypadku, a także przedstawienie możliwych rozwiązań mogących zachęcić kobiety do odgrywania ról kierowniczych w organizacjach
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 512, s. 104-112
Keywords: różnorodność ze względu na płeć; kobiety w zarządzaniu; bariery awansu; luka płacowa; gender diversity; women in management; barriers to promotion; pay gap