Job crafting w kreowaniu współczesnego środowiska pracy a wyzwania dla zarządzania zasobami ludzkimi - Bednarska-Wnuk, Izabela (Job crafting in the creation of the contemporary working environment vs. challenges for human resources management, 2018)
Za cel niniejszego artykułu przyjęto zaprezentowanie job craftingu jako współczesnej metody pozwalającej na modelowanie własnej pracy oraz ukazano, jakim wyzwaniom będzie musiało sprostać zarządzanie zasobami ludzkimi w związku z wykorzystaniem tej metody przez pracowników współczesnych organizacji. Artykuł ma charakter teoretyczny i powstał na podstawie studiów literaturowych. W pierwszej części przedstawiono znaczenie środowiska pracy w kontekście dopasowania pracownik–organizacja oraz omówiono teorię modelowania pracy – job crafting. Na zakończenie zaprezentowano wyzwania, przed którymi obecnie stoi zarządzanie zasobami ludzkimi wobec przejawiania zachowań mających na celu kreowanie własnej pracy
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 512, s. 26-35
Keywords: job crafting; modelowanie środowiska pracy; zarządzanie zasobami ludzkimi; modeling of the work environment; human capital management