Aktywność zawodowa i formy zatrudnienia w Polsce - Wiśniewski, Zenon (Professional activity and employment forms in Poland, 2018)
W opracowaniu podjęto próbę analizy tendencji zmian na rynku pracy w Polsce. Szczególną uwagę zwrócono na aktywność zawodową ludności, pracujących i ich strukturę oraz formy zatrudnienia. Podstawowym źródłem informacji o sytuacji na rynku pracy było kwartalne Badanie Aktywności Ekonomicznej Ludności. Po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej liczba pracujących rośnie, co spowodowało wzrost wskaźnika zatrudnienia w II kwartale 2017 r. do 53,9%. Słabą stroną polskiego rynku pracy jest natomiast dwukrotnie wyższy udział zatrudnienia na czas określony w porównaniu ze średnią dla krajów Unii Europejskiej. Wobec postępującego procesu depopulacji i starzenia się społeczeństwa oraz rosnącego zagrożenia dla stabilności systemu emerytalnego, wydłużanie aktywności zawodowej osób starszych staje się obecnie ważnym wyzwaniem rozwojowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 511, s. 269-278
Keywords: rynek pracy w Polsce; aktywność zawodowa; struktura zatrudnienia; formy zatrudnienia; Polish labour market; professional activity; employment structure; forms of employment