Determinanty atrakcyjności wyboru realizacji pracy w systemie telepracy – raport z badań - Stroińska, Ewa; Sułkowski, Łukasz (Determinants of the attractiveness of choosing a job in a teleworking system − research report, 2018)
Współcześnie przedsiębiorstwa funkcjonują w warunkach dużej zmienności otoczenia, które są efektem coraz większego oddziaływania na organizacje różnorodnych procesów, m.in. rozwoju technologii informacyjno-komunikacyjnych. Kluczowym zadaniem menedżerów staje się dostosowywanie organizacji i wypracowanie narzędzi pozwalających na skuteczne zarządzanie firmą. Coraz częściej stawia się na elastyczność jako narzędzie usprawniania procesów zarządzania wszelkimi zasobami w organizacji. Telepraca jest właśnie postrzegana jako alternatywna forma zatrudnienia, mająca zwiększyć szanse pracowników oraz organizacji na efektywniejsze funkcjonowanie na rynku pracy oraz w przestrzeni biznesowej. Celem artykułu jest opis wybranych determinant wpływających na atrakcyjność telepracy. Przyjętą metodyką opracowania publikacji jest analiza literatury przedmiotu oraz metoda jakościowa w postaci wywiadów swobodnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 511, s. 228-236
Keywords: wirtualizacja; telepraca; virtualization; teleworking