Coaching – metoda rozwoju kompetencji menedżerów publicznych. Studium przypadku - Różańska-Bińczyk, Izabela (Coaching − a method of developing competences of public managers. Case study, 2018)
Celem artykułu jest zaprezentowanie dobrych praktyk z zakresu rozwoju kadry menedżerskiej w wybranej jednostce samorządu terytorialnego. W części teoretycznej opracowania omówiono: pojęcie i istotę coachingu. Część badawczą artykułu oparto na wynikach badań własnych poświęconych rozwojowi kompetencji menedżerskich na przykładzie wybranego urzędu. W artykule podkreślono znaczącą rolę, jaką odgrywa umiejętne dopasowanie metod rozwoju kadry menedżerskiej do aktualnych potrzeb i oczekiwań pracowników oraz organizacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 511, s. 178-187
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; local government units; rozwój; coaching; menedżer publiczny; jednostka samorządu terytorialnego; zarządzanie publiczne; human resources management; development; public manager; public management