Możliwości wykorzystania narzędzi controllingu personalnego w zarządzaniu zorientowanym na zdarzenia krytyczne w życiu pracowników - Lipka, Anna (Possibilities of using personal controlling tools in management focused on critical events in employees lives, 2018)
Celem opracowania jest krótka charakterystyka – nieudokumentowanej w literaturze krajowej (ani w formie opisu, ani badań empirycznych) – koncepcji zarządzania zorientowanego na zdarzenia krytyczne w życiu pracowników. Przedstawiono ją na tle innych znanych koncepcji oraz w kontekście aktualnej sytuacji na rynku pracy. Dokonano specyfikacji kategorii zdarzeń krytycznych stanowiących przedmiot tej koncepcji. Instrumenty zarządzania zorientowanego na zdarzenia krytyczne w życiu pracowników podzielono ze względu na ich kosztochłonność. Następnie zaproponowano instrumentarium controllingu personalnego, które może być przydatne w jej implementacji. Ma ono postać mierników, wskaźników, a także list kontrolnych (pytań do zjawisk o charakterze jakościowym). Rozwinięto dzięki temu tezę, iż możliwy jest controlling wdrożenia koncepcji obejmujący trzy szczeble, tj. koszty, jakość i efektywność
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 511, s. 144-153
Keywords: zdarzenia krytyczne w życiu pracowników; controlling personalny; controlling efektywności; critical events in employees live; personnel controlling; effectiveness controlling