Zastosowanie nowoczesnych technologii w procesie derekrutacji - Krasnova, Anna (The use of modern technologies in the decruitment process, 2018)
Nowoczesne technologie od lat są stosowane w różnych obszarach zarządzania personelem. Najczęściej za pomocą narzędzi IT są wspomagane takie procesy, jak: rekrutacja i selekcja, adaptacja, rozwój, a także systemy wynagrodzeń czy administracja kadrowo-płacowa. W tych obszarach prowadzone są również badania. Brakuje natomiast opracowań dotyczących wykorzystania narzędzi IT wspomagających derekrutację, jedną z najtrudniejszych funkcji zzl. Celem artykułu jest zaprezentowanie możliwości zastosowania nowoczesnych technologii w procesie derekrutacji na podstawie analizy literatury oraz wyników badań własnych. Badania przeprowadzono za pomocą wywiadów pisemnych częściowo ustrukturyzowanych. Wyniki badań wykazały, iż blisko połowa respondentów nie dostrzega możliwości zastosowania rozwiązań technologiczno-informacyjnych w procesie derekrutacji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 511, s. 123-132
Keywords: nowoczesne technologie; IT; derekrutacja; zwolnienia; zarządzanie zasobami ludzkimi; modern technologies; decruitment; dismissals; human resources management