Innowacyjność jako podstawowy wyznacznik zatrudnialności lekarzy w szpitalach - Buchelt, Beata; Jończyk, Joanna (Innovativeness as a determinant of physicians employability, 2018)
Celem publikacji jest diagnoza stanu praktyk ZZL sprzyjających zatrudnialności lekarzy pracujących w szpitalach. W części teoretycznej artykułu omówiono znaczenie wiedzy w sektorze ochrony zdrowia i wyjaśniono znaczenie terminu „zatrudnialność”, wskazując jednocześnie przyczyny, dla których innowacyjność traktowana jest jako podstawowy jej atrybut, szczególnie w odniesieniu do lekarzy. Z kolei w części empirycznej zaprezentowano wyniki badań przeprowadzonych wśród 100 lekarzy pracujących w 2 szpitalach klinicznych w Polsce. Najwyższe oceny respondentów dotyczyły praktyki zachęcania personelu do rozwoju i dzielenia się wiedzą oraz funkcjonowania systemu oceny uwzględniającego kryteria związane z kreatywnością i innowacyjnością. Z kolei najsłabiej oceniono system motywowania uwzględniający osiągnięcia innowacyjne pracowników, procesy doboru uwzględniające cechy kandydatów związane z otwartością na zmiany i kreatywnością oraz zachęcanie personelu do eksperymentowania i podejmowania ryzyka
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2018, Nr 511, s. 50-61
Keywords: zatrudnialność; wiedza; innowacyjność; praktyki zarządzania zasobami ludzkimi; lekarze; emplyability; knowlegde; innovativness; human resource management practices; physicians