Prasa tradycyjna i cyfrowa. Wybrane zagadnienia - Podkański, Wiesław; Wojtaś, Jacek (Traditional and digital press. Selected issues, 2017)
Powszechnie uważa się, że prasa, w szczególności prasa drukowana, umiera. Nie jest to jednak prawda. Zasięg czytelnictwa nigdy nie był tak duży. Zmienia się zachowanie odbiorców – czytelników, którzy coraz częściej sięgają po tytuły w wersji cyfrowej. Prasa uznawana jest przez konsumentów za najbardziej wartościowe źródło informacji. Czytelnicy skłonni są coraz częściej czytać treści prasowe na nowych nośnikach, ale raczej nie chcą za to płacić. Pojawienie się nowych form przekazu ma także negatywne skutki – powstało wiele podmiotów, które swój model biznesowy oparły na dystrybucji treści sfinansowanych przez wydawców. Z tego użytku wydawcy nie otrzymują żadnego wynagrodzenia ani rekompensat. Piractwo nigdy wcześniej nie było tak powszechne, a przepisy prawa nadużywane i nadinterpretowywane w celu legitymizacji tego typu działań
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 501, s. 200-213
Keywords: prasa; prawo prasowe; prawo autorskie; kolportaż; Internet; press; press law; copyright; distribution