Zachowania informacyjne konsumentów w przestrzeni wirtualnej – szanse i zagrożenia - Rogala, Anna (Information behaviors of consumers in virtual space – opportunities and threats, 2017)
Celem rozważań podjętych w artykule jest analiza szans i zagrożeń związanych z zachowaniami informacyjnymi współczesnych konsumentów w przestrzeni wirtualnej. W oparciu o metodę desk research autorka dokonała przeglądu i krytycznej analizy źródeł literaturowych związanych z zachowaniami informacyjnymi, nowymi mediami oraz społeczno- kulturowymi konsekwencjami rozwoju technologii informacyjnych. W toku prowadzonych analiz dowiedziono, iż komunikacja w przestrzeni wirtualnej wzmacnia rolę i pozycję dotychczasowych odbiorców procesu, szybkość i łatwość dostępu do potrzebnych informacji. Jednocześnie w obrębie Internetu mają miejsce zjawiska ograniczające niezależność informacyjną konsumentów. Z tego względu niezwykle ważne jest edukowanie w zakresie kompetencji i zachowań informacyjnych, a także kształtowanie postaw umożliwiających samodzielny, przemyślany wybór interesujących użytkownika treści oraz ich krytyczną interpretację
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 501, s. 186-193
Keywords: zachowania informacyjne; komunikacja wirtualna; gatekeeping technologiczny; word communication behaviours; virtual communications; technological gatekeeping