Motywacje i postawy konsumentów wobec usługi car-sharing - Tkaczyk, Jolanta; Awdziej, Marcin (Consumers motivations and attitudes toward car- sharing, 2017)
Usługi typu car-sharing zyskują w Polsce na popularności, szczególnie po wejściu na rynek dwóch dużych graczy: Traficar i Panek. Celem artykułu jest identyfikacja postaw i dominujących motywów korzystania z usługi car-sharing wśród konsumentów nabywających te usługi na terenie Warszawy. Osiągnięcie celu badawczego było możliwe dzięki realizacji dwuetapowego badania o charakterze eksploracyjnym: badania jakościowego metodą netnografii przy wykorzystaniu platformy do analizy słów kluczowych w Internecie Brand 24 oraz platformy do analizy profili w mediach społecznościowych Sotrender. Dodatkowo w drugim etapie przeprowadzono badanie metodą ankiety CAWI na celowo dobranej próbie 108 studentów i absolwentów Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie. Ustalono, iż z usługi car-sharing korzystają głównie osoby posiadające samochód prywatny, głównie młodzi mężczyźni, o dobrym i bardzo dobrym statusie materialnym, a głównym motywem korzystania z car-sharing była ciekawość wypróbowania nowej usługi
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, 2017, Nr 501, s. 165-172
Keywords: konsumpcja oparta na dostępie do dóbr; car-sharing; motywacje konsumentów; postawy; access-based consumption; consumers’ motivation; attitudes